Mitt 2009 från A till Ö

A som i April
April innebar kalas. 30 år skulle firas för mig och alla mina nära och kära kom på besök. Lika mysigt som vanligt. Mysigt men trångt. Måste ha större plats tills jag fyller 40, det är helt klart!


B som i Böcker
Jag tror inte jag har löst så mycket som jag har gjort under 2009. Mest har det blivit ljudböcker. Favoriterna hittills är Stieg Larsson och Camilla Läckberg. I bokform så har jag helt fastnat för Dean Koontz - en makalös författare. Böckerna har blivit en avslappning för mig i kampen mot smärtan och jag tillbringade mycket tid promenerandes med ljudbok.

C som i Chans
Det var en stor chansning att åka till Spanien. Tänk om jag skulle bli dålig då. Ett främmande land. Jag kan inte språket. Vet dom vad endometrios är? Jag gjorde en chansning och åkte. Jag njöt som bara den. Värmen gjorde under för min mage och att få tillbringa 16 dagar på ett ställe där det inte finns några måsten var helt ljuvligt. Ska tillbaka dit snart igen - så fort det går.

D som i Dussin
Det var flera dussin av nya kontakter som gjordes detta år. Både på ont och på gott. De på ont har jag avslutat, då dessa energivampyrer inte får plats i mitt liv. De andra underbara kontakterna jag fått väger upp mer än vad som går att beskrivas. Att lära känna nya vänner som gör att livet lyser upp är mer värdefullt än allt annat!

E som i Endometrios
Endometriosen har inte varit min vän på slutet av 2009. Det började väldigt bra och jag började känna en förhoppning om att det kanske var på väg att vända för mig. Sen kom bakslaget i september och det fortsatte bara nedåt. December var fruktansvärd och jag är fortfarande sjukskriven... Går i funderingar på att kanske plocka bort allt och se om jag kan få ett normalliknande liv.

F som i Förbannad
Mycket av slutet på 2009 gick åt till att vara förbannad på denna förbannade smärta. Den kan knäcka vem som helst och vissa dagar var värre än andra. Jag blir så förbannad på att forskningen om endo inte går framåt över huvudtaget. Den står helt still. Det är samma behandlingsmetoder idag som för 17 år sedan. Skillnaden är att idag är läkarna (en del) lite mer infromerade om att sjukdomen finns.

G som i Gibraltar
Jag och syster tillbringade en dag i Gibraltar. Fula otäcka apor var den stora publikattraktionen och vi gick precis hela dagen runt den där klippan. Aporna hoppade upp precis överallt och när som helst. Häjdpunkten på dagen var Delfinsafarin! Värmeslag och vätska gick hand i hand den dagen. Tur att lilla Matizen höll så vi kom hem igen!!!


H som i Hund
Jag köpte mig en liten hund! Det var det absolut bästa på hela året! Lilla Molly kom hem till mig den 2/3 och sen dess har mitt liv inte varit detsamma. Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu. Min lilla ögonsten är mer än helt underbar och jag fattar inte hur jag har kunnat ha ett liv utan min lilla tjej!!!


I som i Ingenting
Ingeting, eller tom. Det har funnits väldigt mycket tomhet hos mig under det senaste året. En tomhet som beror på väldigt mycket och som jag hoppas kan fyllas under detta år som ligger framför mig.

J som i Johanna
Min älskade syster fyllde 20 år! Tyvärr kunde jag inte följa med och gratulera (jävla endo igen) men jag var med på telefon och grät floder från sjukhuset. Hon fick en bra dag ändå (tror jag) och jag fick en heldag med syster den 23. Vår traditionsbundna uppesittarkväll. Jag är så otroligt lycklig som har en sån underbar syster som dig!!! Älskar dig så otroligt mycket lillasyster!!!


K som i Kärlek
Hittade min kärlek. Men han visade sig inte vara den jag trodde. Han krossade mitt hjärta fullständig och det tog väldigt lång tid innan jag kom över honom. Sen när jag minst anade det så hörde han av sig. Det kom upp saker som gjorde att jag inte kommer att vilja ha med honom att göra mer. Det var skönt att få veta det, för nu kan jag glömma honom. Kärleken kom inte 2009 heller...

L som i Lugn
Nåt jag har fått lära mig, med hjälp av min smärtpsykolog var att ta det lugnt. Känna efter vad kroppen behöver och för det mesta är det att ta det lugnt och inte stressa. Det hjälper ofta och det är väldigt skönt att ha strategier i hjälp mot smärtan.

M som i Molly
Ja vad kan jag säga. Molly är det bästa som hänt mig under 2009. Molly är en otrolig hjälp för mig i kampen mot smärtan. hon får mig att koppla av, njuta av livet och bemötandet jag får när jag kommer hem går inte att beskriva. Den lyckan och kärleken hon visar mig är helt underbart!

N som i November
Det är då du fyller år. I år var det jobbigt. Skulle jag kunna hålla mitt löfte att inte höra av mig nån mer gång, tills du rett upp allt? Eller skulle jag falla dit med ett Grattis-sms? Jag hade sån ångest när din födelsedag närmade sig och den dagen var fruktansvärt jobbig. Men jag höll mig och hörde inte av mig alls. Tänkte du någonsin på mig? Du finns ofta i mina tankar och i mitt hjärta finns du för alltid, underbara N!

O som i Otrevligt
Jag trodde vi var vänner. Sen är du på väg att förstöra allt och jag säger som det är och vad jag tyckte/kände om det. Det var visst inte populärt att höra sanningen. Otrevliga känslor och allt ledde till uppsägning av kontakt med dig. Jag har inte tid eller ork med såna människor helt enkelt. När man inte får nåt som helst utbyte i en relation, så finns det ingen som helst anledning att fortsätta försöka. Tack och adjö.

P som i Period
Det känns tufft att inte veta när mina smärtperioder kommer. När jag tog mig ur den onda spiralen som gjorde att jag till slut blev helt osocial, inte vågade planera in saker i livet så kände jag ganska omgående att jag mådde bättre. Men nu när smärtorna har börjat blivit så intensiva och kommit mer och mer ofta, så är det svårt att undvika den onda spiralen... Om jag bara skulle veta när dessa perioder slår till, så skulle jag kunna leva ett helt annat liv och kunna njuta av dagarna när jag mår bra.

Q som i Qryptiskt
Ibland är du helt underbar. Men allt för ofta är du en energivampyr för mig. Jag vet inte hur jag ska göra, för de gånger du är omtänksam och bryr dig så är det precis när jag behöver det, men i samma veva kommer de där konstiga kommentarerna och jag-jag-jag-jag som gör att jag inte orkar med dig.

R som i Renovering
Efter att ha spacklat, bilat vägg, slipat, spikat, hamrat, fogat och tapetserat så var mitt älskade kök klart! Den 1/4 sattes sista skruven upp i taket och allt var klart! 4 månaders jobb blev helt perfekt och jag är så stolt över att ha en pappa som alltid ställer upp och tillbringade all sin lediga tid med att renovera mitt kök. Jag trivs så otroligt bra i köket och allt är precis så som jag ville ha det. Jag älskar mitt nya kök!!!
Före:

Efter:


S som i Sommar
Årets sommar var helt underbar. Jag hade turen att få 7 veckors semester och det var välbehövligt. Tillbringade mycket tid med att vila upp kroppen, njuta av det underbara varma vädret, mysa med Molly och 15 dagar i Spanien! Det blev även konsert med syster, Frida och Caroline. Britney Spears - så otroligt bra! Dagen efter tillbringades med att leta efter Christina Scholins lilla änglabutik, bussen som gick söder, bussbyte i Uppsala och en massa skratt och underbart sällskap. En helt underbar sommar!!!

T som i Tröst
Jag har sån tur som har så många i min närhet som bryr sig om och visar sin omtanke för mig. Det betyder så otroligt mycket. Jag hoppas jag visar min uppskattning till er. Det betyder väldigt mycket att jag har er alla omrking mig!!!

U som i Underlig
Du är en vän. Ibland känns det underligt när vi träffas eller pratas vid. Jag vet inte riktigt var jag har dig. Ibland är du världens mest underbara vän. Ibland är du så otrolig självupptagen och allt ska kretsa omkring dig hela tiden.

V som i Visdom
Jag har fått mycket lärdom om saker och ting detta år. En visdom som jag alltid kommer att bära med mig. Många nya känslor och tankar som jag bearbetat. Tack vara dig, som sa till mig hur jag uttrycker mig och ibland agerar, så tänker jag mig för och har lugnat ner mig i mina tankar och tal med människor i min närhet. Den visdomen är otroligt viktig för mig. Tack för att du sa nåt!

X som i X-mas
Årets jul var första med Molly. Hon fullständigt älskade allt som hände. Det märktes så väl på henne att hon visste att det var en speciell dag, ända från det hon vaknade tills hon somnade i soffan på kvällen. När vi väntade på tomten så syndes det på henne att nåt var på väg att hända. Hon visste inte vad, men hon låg på helspänn hela tiden och reagerade på minsta lilla som hände. När sen tomten kom så blev hon ÖVERLYCKLIG!!! Åh vad hon tyckte om tomten.


Y som i Yrväder
Det har verkligen varit en konstig vinter. När snön kom, så gjorde den det med  extrema mängder. En otrolig kyla följde oxå med. Förstår inte vädergudarna att jag inte gillar kyla? Endon blir sämre. Jag fryser. Molly fryser. Katterna fryser. Jag tar flera minuter på mig att klä mig i varma täckande kläder och sen kan vi bara vara ute i ett par minuter för Molly skakar som ett asplöv. Hon gör sina behov sen direkt in. Det tar längre tid att klä på mig inför kylan än tiden vi är ute i den. Varför kan det inte bara vara så där lagomt kallt? Ett par 4-5 minusgrader och mycket snö? Så vill jag ha det!

Z som i Zonterapi
Zonterapi, akupunktur och taktilmassage är sånt jag har fått som förslag på som kan hjälpa mig att slappna av och kanske få hjälp med smärtorna. Zonterapi är nåt jag ska ge ett försök med. Tyvärr behövs det ett par besök/tillfällen och sånt kostar pengar. Pengar är nåt jag inte har. Men det är nåt jag ska testa. Vem vet, det kan ju hjälpa. Fungerar det inte, så vet jag ju det när jag har provat.

Å som i Ångest
Jag har funderat fram och tillbaka på att ev göra en hysterektomi. Klarar jag av det psykiskt? Det är en otrolig ångest över dessa tankar, då det blir helt definitivt att jag aldig kommer att kunna få chansen att känna den där känslan att bära ett barn. Det är en del av kvinnligheten som försvinner om jag skulle genomföra det.

Ä som i Ärlighet
Jag har lovat mig själv och påbörjat arbetet med att vara ärlig mot mig själv och gentemot andra. Ärligheten mot mig själv är jobbigast. Men jag jobbar på det.

Ö som i Övergiven
Detta jobbiga ord är tyvärr sanning. Det är en känsla som följer med mig. Tyvärr ofta. Hur jag ska bli av med den känslan vet jag inte. Vilket gör det svårare att komma underfund med hur jag ska slippa känslan.

Kommentarer
Postat av: Ann

U som i underbart inlägg! :)

2010-01-04 @ 19:42:47
URL: http://annfilosoferar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0